738px-Three_Surveillance_camerasИнсталирали сте камера за видео наблюдение в дома, офиса или колата си, за да се предпазите от крадци, защото не вярвате на жена си, на служителите си или от други съображения за сигурност. Едва ли мислите, че точно в този момент някой може да ви наблюдава и дори да използва собствената ви камера за това. More »

glow-in-the-dark-roads-300x225За първи път проект Светещи ленти беше тестван на 10 април, на магистрала близо до град Оз, южна Холандия. Събитието беше прието с голям ентусиазъм. На участък от 500 метра от магистралата, традиционните улични лампи са били заменени с абсорбиращи светлината маркировки, които светят в тъмното. More »

Sorry, this entry is only available in Английски (Сащ).

Строителството на Западната дъга на софийския околовръстен път околовръстен върви в срок, а необичайно топлото време позволява дори предсрочно приключване.

1004-mediumСветовноизвестният транс DJ Армин ван Бюрен се завръща в България. След абсолютния успех на Armin ASOT 600 миналата година холандският DJ включи София и в следващият си проект – турнето Armin Only Intense – най-мащабното DJ представление правено някога. Спектакълът ще бъде изнесен на три сцени в зала Арена Армеец и ще продължи над шест часа. Самият Армин ще застане зад пулта в началото на шоуто, без подгряващи Dj-и.  Екипът включва също близо 20 артисти, включително музиканти, певци, акробати и танцьори, Армин ще се погрижи да станем свидетели на зрелищe.

Или както той още го определя:

„Това шоу ще надмине всички останали мои проекти“.

armin_van_buuren

София е сред малкото европейски дестинации в турнето Armin Only Intense и единствена на балканите. Очаква се огромен интерес не само от българските фенове, но и от съседните страни.

Sorry, this entry is only available in Английски (Сащ).

airport_sofia1Увеличили са се пътуващите по международните маршрути, докато трафикът по вътрешните е намалял. По международни редовни линии са пътували 238 343 пътници, което е ръст от 9 на сто. С 16 на сто по-малко от предходната година са пасажерите по вътрешни линии. Общият брой на излетелите и кацнали самолети на софийското летище е 3104 спрямо 3177 за миналогодишния период съобщават от Летище София. Полетите по международните редовни линии са се увеличили с 3 на сто, докато намаление се наблюдава по вътрешните маршрути, при товарните полети и общата авиация.

Нарастването на трафика изисква подобряване на обслужването и летищните власти работят усилено в тази насока. Наскоро беше открита разширената пътническа галерия на Терминал 2. Тя отговаря на всички изисквания за сигурност и осигурява на пътуващите комфорт по време на престоя им в терминала.

От 14 ноември е официална и новата категория на Системата за инструментално кацане –  ІІІВ, на. Категория III B осигурява необходимата обезпеченост за приземяване при видимост 75 метра. Досегашната категория III A позволяваше на пилотите да кацат при влошена метеорологична обстановка с видимост 200 метра. Последна категория е III С, позволяваща кацане при нулева видимост. С направените подобрения ще се намали броят на полетите, пренасочвани към други аерогари при много гъста мъгла, и ще се спестят неудобствата на пътниците от подобни мерки.

Разширената галерия за пътници на Терминал 2 на Международно Летище София е пусната в експлоатация във вторник. Летище София сега е оборудвано с три нови изходи и три входа, като по този начин повишава капацитета си с още 200 хиляди пътници. Пътниците от Шенгенското пространство и извън него ще влизат през различни коридори, както се изисква от Комисията на ЕС. Инвестицията е на стойност над 2 млн. лв.

„С това разширение „Летище София“ осигурява допълнителен и по-висок комфорт на обслужването на пътници, спазвайки изискванията за сигурност и безопасност”, заяви директорът на летището Христо Щерионов.

leti6tesofiat2

001-2014-porsche-panamera-executive-qsВсеки е мечтал за супер – мощен спортен автомобил . Но с достигането на момента, когато всъщност можете да си позволите такъв , вие често се намирате на задната седалка и осъзнавате, че комфортът е това,от което наистина се нуждаете. С версията Executive на Porsche Panamera можете да имате и двете.

Моделът е удължен с 5.9 инча ( 15см ) , добавяйки повече пространство за пътниците отзад . Не че задната седалка на стандартната Panamera не е удобна, но Executive версията ви дава възможност да се протегнете и да се почувствате специални. Пространството не е всичко, което е добавено на задната седалка. Има пакет вътрешно осветление и голяма централна конзола ,  проектирана специално за задното отделение . Термо- и шумоизолирани прозорци запазват неприкосновеността на личния живот с помощта на стъклопакета , и предлагат на пътниците бягство от реалността.

Трудно е да си представим как някой ще си купи Porsche и ще избере да се вози задната седалка. Отговорът е прост – ако шофьорът ви ще ви разхожда наоколо с кола , защо да не го прави с Porsche? И по-важното – Panamera Executive  ви дава и двете опции . Можете да изглеждате изключително важно и успешно слизайки от задната врата за бизнес събитие или пристигайки на летището . Или можете да изпратите шофьора вкъщи , да седнете зад волана и да настъпите газта.porsche-panamera-long-wheelbase-revealed-as-panamera-executive_2

Executive  има всички двигателни екстри на стандартния Panamera : два турбокомпресора до двигателя , за да генерират допълнително 50 конски сили , с което общият брой достига 570 конски сили; специалната изпускателна система, която ви позволява да чуете всички тези коне; иновативното за Panamera въздушно окачване , което съчетава отличен комфорт на возене и типични Porsche свойства. Също като стандартената версия , удължения Executive достига максимална скорост от 192 mph ( 280km / h ) . Тя е с две десети по бавна за четвърт миля , вземайки разстоянието за 12 секунди, в сравнение със стандартната Turbo S – 11.8 секунди. С помощта на контролния старт , Porsche твърдят че и двете версии ускоряват от 0 до 60 мили в час (0-100 км/ч) за 3.6 секунди.

От Porsche описват модела най-точно: „Новата Panamera Executive допълва усещането за спортна кола”

Кола , която може да се управлява сама е крайната мечтата на производителите на автомобили тези дни . Точно като електрически автомобили , много очаквания са поставени върху автономните превозни средства – те би трябвало да са по-безопасни, по-екологичнии по-икономични . И докато светът може би не е готов за безпилотна кола , все повече и повече производители започват тестването им . Volvo обяви планове за пускането на 100 самостоятелни автомобили по улиците на втория по големина град в Швеция до 2017 година. Nissan обяви, че автономна версия на електрическия Leaf  е направила първия си опит върху обществените пътища .

nissan selfdriveАвтономна кола на Nissan се основава на електрическия Leaf . Той направи успешно първо пътуване в Япония , на автострадата Сагами в префектура Канагава , на югозапад от Токио. Автомобилът влязъл в магистралата с 40 км / ч ( 25 м / ч ) и ускорил до максимум 80 км / ч ( 50m / ч ) . Системата , наречена Autonomous Drive, контролира скоростта на автомобила и контролира волана докато оценява пътните условия и трафика. Тя се слива с движението , преминава между отделни ленти и прави корекции, за да поддържа безопасна дистанция от други превозни средства. Информацията идва от камери , лазерни сензори и радар. Системата се учи от времето на управление, колкото повече се използва, толкова по-добра и по-безопасна става.

Заместник-председателя на  Nissan,  Тошиюки Шига и Юджи Куроива , управител на префектура Канагава , са пътниците по време на тест драйва на автомобила. „Имам чувството, ние сме много близо до създаването на напълно автономна устройство, “ казва Шига . Губернатор Куроива, който дава на тестовете зелена светлина , добавя, че те са били от решаващо значение е развитието на колата . „Тази технология е все още в своя детски етап. Липсва реален опит, но чрез натрупване на тези експерименти, технологията ще продължи да се развива „, каза той.

volvoПо същото време в Швеция , Volvo планира стартирането на проект, наречен „Карай ме”. Това е съвместен проект между Volvo Car Group , администрацията на шведския транспорт , Шведската агенция по транспорта и град Гьотеборг . Проектът също така спечелил подкрепата на шведското правителство за допускане на  самостоятелни коли на пътя. За автомобилите о проекта Drive Me ще се движат с около 50 километра, или 30 мили, на избрани пътища в и около Гьотеборг . Пътищата са силно използвани от пътуващите и има включват магистрали и градски трафик. Самостоятелно управляващите се превозни средства , които се използват в Drive Me се определят като “ силно автономни автомобили. “ Това означава, че автомобилът може да се справи с всички функции на водача, освен по на време сценарии , които са малко по-сложни . Автомобилите също ще могат да се само- паркират , без водача в колата. Първият модел ще бъде изцяло новия Volvo XC90 , който ще бъде представен през 2014 година.

„Ние не сме най-голямата страна в света , ние не сме най-големият производител на автомобили в света, но компенсираме с това , че работим по-умно и с по-опростени методи” каза главният изпълнителен директор на Volvo Хаакан Самюелсън .

Автономното шофиране изисква повече тестове , преди да стане правно и технически възможно в повечето страни. Както вече посочихме, технологията се движи по-бързо , отколкото обществото е готово да я приеме . Производителите на автомобили се приближават до автономно шофиране чрез добавяне на автоматизирани функции, чрез използването на технологични нововъведения, като например камери и компютри, които могат да извършват определени действия . Някои експерти по безопасността отдавна твърдят, че магистралите ще бъдат много по –безопасни ако се премахне възможността за човешка грешка .