738px-Three_Surveillance_camerasИнсталирали сте камера за видео наблюдение в дома, офиса или колата си, за да се предпазите от крадци, защото не вярвате на жена си, на служителите си или от други съображения за сигурност. Едва ли мислите, че точно в този момент някой може да ви наблюдава и дори да използва собствената ви камера за това.

Според създателите на Insecam.com не е чак толкова трудно да се надникне в нечия спалня, нито дори в спалните на стотици хора по света. Този уебсайт излъчва от 73 000 IP камери, чийто собственици не са сменили фабрично зададените настройки за сигурност: потребителско име и парола. Много хора не го правят, защото си мислят, че няма нужда или просто защото не знаят, че това трябва да се направи. По този начин абсолютно всеки има достъп до това, което се вижда през камерата, както и до много лична информация.

Insecam твърдят, че излъчват от камери по целия свят, само от САЩ са 11 000, а в сайта може да погледнете през над 250 камери и в България. И тук не става въпрос за камери на публични места, кръстовища или други, които са достъпни чрез уеб интерфейс. Ако разгледате сайта, ще видите, че това са камери на частни лица или фирми: офиси, гаражи, магазини, а дори и спални. Всеки, който влезе в сайта, може да шпионира какво се случва пред тези камери, сайтът е безплатен и дори няма нужда от регистрация.

Дали от Insecam искат да обърнат внимание на проблема със сигурността или е само, за да печелят от зловещо воайорство? Или и двете?

„Този сайт е създаден, за да покаже значението на настройките за сигурност“ пише на страницата на сайта. Но в същото време те свободно пускат и печелят от реклами.

Американски адвокат твърди, че това е „ясно изразено нарушаване на Закона за компютърни измами и злоупотреби в САЩ“, защото включва навлизане в защитен с парола акаунт, макар и с фабрично зададена парола. Не е ясно кой точно стои зад сайта, макар че домейнът е регистриран на GoDaddy с IP в Москва.

Поне има лесен начин да свалите вашата камера от Insecam, като просто смените паролата. И дано повече хора да научат за съществуването на сайта.

Вижте тук дали ще разпознаете някое от тези места?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *